Naglar ska vara glansigt släta och ljust rosa

Har du tagit en närmre titt på dina naglar? En nagel är egentligen en hård utväxt av keratin, samma beståndsdel som finns i hår, och kan berätta om kroppens hälsotillstånd. Även själva naglarna kan drabbas av sjukdomar som nageltrång och nagelsvamp som behöver behandlas. Nagelsvamp brukar drabba fötterna och är enkelt att behandla själv genom att stryka på olika krämer som finns på apotek. Det är viktigt att fötterna hålls rena och torra samt att byta strumpor varje dag för att dina naglar inte ska drabbas. Fingernaglarnas färg och struktur kan också avslöja värre sjukdomar eller vad du behöver äta mer av för att må bättre.

Naglar växer snabbt i värme

Dina naglar växer i snitt 0,1 millimeter om dygnet, men när det är varmare ute växer nageln något fortare. För högerhänta växer naglarna på den högra handen snabbare och för vänsterhänta är det tvärt om. Tånaglarna växer nästan hälften så långsamt. En frisk nagel ska vara ljusrosa, ha en vit halvmåne-ring längst ner mot nagelbandet och vara utan gropar eller fåror. Inom traditionell kinesisk medicin har man länge använt sig av naglarna för att läsa av hur någon mår. Om du inte får i dig tillräckligt med näring eller bär på någon sjukdom kan naglarna uppvisa tecken.

Du kan själv se på dina naglar för att upptäcka obalanser i kroppen. Om de har börjat att ändra form och blivit klolika och förtjockade kan det tyda på en eventuell kronisk sjukdom eller dålig blodcirkulation. Som kvinna kan du ibland behöva ta järntillskott, om naglarna är insjunkna eller kupade kan det betyda att du har järnbrist. Det bästa är att du låter någon som är utbildad inom nageldiagnostik att göra ett utlåtande. Har naglarna börjat ändra färg? En blek nagel kan betyda att du har blod- eller B12-vitaminbrist.

Att arbeta med nageldiagnostik

Det är inte bara i Kina som man länge använt sig av nageldiagnostik för att se hur kroppen mår. I muslimska länder utvecklades också denna typ av undersökning, för att kvinnliga patienter inte fick visa koppen inför manliga läkare – däremot kunde de visa sina händer. Akupunktörer undersöker ofta naglarna för att se tecken på obalanser och kunna utvärdera patientens hälsotillstånd. De som professionellt arbetar med att ställa diagnos genom naglar ska ha gått en utbildning i nageldiagnostik. Dessa utbildningar finns lite varstans i Sverige, bland annat på Näringsmedicinska skolan.

Även en nagelteknolog kan se hur dina naglar mår. Om naglarna är sköra och lätt blir fransiga kan det tyda på att du dricker för lite vätska. En nagel består till 16 % av vatten och därför kan dåligt vätskeintag visa sig på nagelkvaliteten. Naglarna behöver också kalcium för att må bra, något som bland annat finns i ägg, mjölkprodukter och sesamfrö. I hälsokostbutiker och på apotek finns speciella vitamintillskott som är bra för både naglarna och håret. Har du problem med naglarna kan det tyda på en låg magsyraproduktion, som gör att kroppen inte tar upp näringsämnen som den ska.

Håll dig frisk

För att dina naglar och resten av kroppen ska må bra behöver du äta en sund kost med mycket grönt. Då får kroppen, och naglarna, i sig alla de mineraler och vitaminer som behövs. Även om du äter bra kan det komma tillfällen då naglarna förändras. Det kan vara både genom dess form, färg eller att det har bildats gropar i nageln. Tänk på att om du arbetar mycket med dina händer och utsätter dem för mycket vatten, trädgårdsarbete eller hantverk kan naglarna ändra karaktär utan att någon sjukdom ligger bakom.