Vibrationsträning är en skonsam träningsmetod som passar alla

Har du sällan tid med ett vanligt pass på gymmet? Vibrationsträning är ett effektivt sätt att träna och det räcker med cirka 10 minuter eftersom många muskler stimuleras samtidigt. Detta kan jämföras med övningar på ett gym där endast en eller ett par muskler aktiveras i taget. Med vibrationsträning får kroppen arbeta genom att musklerna dras ihop och sträcks ut med hjälp av att stå på en vibrerande platta. Denna form av motion anses ge bättre blodcirkulation, en minskad uppkomst av celluliter, smärtlindring och en ökning av den explosiva styrkan.

Vibrationsträning för alla utövare och vid rehabilitering

Vibrationsträning fungerar väl för alla slags utövare såsom elitidrottare, motionsidrottare eller vid rehabilitering. Vill du inte använda någon av de många inbyggda träningsprogrammen så är anpassningar möjliga för specifika muskelgrupper, för motion av enbart armar räcker det att hålla i handtagen exempelvis. Inställningar kan göras för amplituden och intensiteten av vibrationerna och de kan sänkas så lågt att det går att få massage genom att ligga på plattan. Detta är ingen ny träningsform då den utvecklades redan på 1970-talet för att hjälpa kosmonauter och astronauter att återhämta sina kroppar.

Jämfört med många andra typer av idrottande så är vibrationsträning en behaglig motionsform där kroppen skakas lätt och kittlas. Metoden är intensiv men utan ansträngning och belastning på leder och ligament. Precis som vid vanlig konventionell motion så känner man av dagen efter att passet har givit resultat med en lätt träningsvärk i musklerna. Denna typ av idrottande ger en djupare träning av musklerna samt att du kan komma åt de områden som kan vara svåra att träna på gym.

Träna med resultat

Träningsformen ger stor effekt med en liten insats och med så lite aktivitet som 10-15 minuter per gång och tre gånger i veckan bör man kunna se resultat av vibrationsträning. Man brukar räkna med att cirka tio minuter motsvarar hela en till två timmars vanlig styrketräning. Motionsmetoden är ett skonsamt sätt att bygga upp både muskelmassa och benvävnad. Detta är ett utmärkt alternativ för de personer som av olika anledningar inte klarar av att styrketräna eller springa på grund av bland annat balansproblem eller smärta.

För att uppnå det önskvärda resultatet kan det vara en fördel att köpa en bra vibrationsplatta för hemmaträning. Det finns ett stort utbud med flera olika modeller och tillverkare, pris och funktioner kan skilja sig mycket åt så vilken man ska välja beror till stor del på vad den ska användas till och hur ofta. Vibrationsträning är mångsidig med val av specifika muskelgrupper, plattan kan även användas för stretching och massage vilket ofta gör en sådan maskin till en bättre investering än många andra apparater som är mer ensidiga i sin funktion.

En skonsam träningsform som ger resultat

Vibrationsträning är en träningsform som ger bättre blodcirkulation, en minskad uppkomst av celluliter, smärtlindring och en ökning av den explosiva styrkan. Metoden passar så väl elitidrottare som motionsidrottare samt att det kan användas vid rehabilitering. Träningen är intensiv men skonsam då den är utan ansträngning och belastning på leder och ligament. Förutom att musklerna får arbeta så fungerar vibrationsplattan även för stretching och massage. Motionsformen ger resultat med en liten insats och med så lite aktivitet som 10-15 minuter per gång och tre gånger i veckan.